Українська | Русский | English
Головна Новини Державні закупівлі Звернення громадян Запобігання проявам корупції Доступ до публічної інформації Правова допомога

Ветеринарна медицина

 

 

На території України розпочався мисливський сезон. Тому Держпродспоживслужба звертає вашу увагу на небезпеку та ризик споживання м'яса впольованих диких тварин і, особливо, кабанів без проведення ветеринарно - санітарної експертизи туш. Цей комплекс діагностичних і спеціальних досліджень проводиться фахівцями ветеринарної медицини для оцінки епізоотичної ситуації та визначення стану захворювань серед мисливських тварин. Тому користувачі мисливських угідь повинні інформувати державного інспектора Держпродспоживслужби про невластиву поведінку диких кабанів та підозрілі випадки їх загибелі.  Держпродспоживслужба повідомляє, що дикі кабани є переносчиками заразних хвороб і, в першу чергу, спільних для тварин і людей. Серед різноманіття хвороб особлива увага приділяється захворюваності диких кабанів на африканську чуму свиней, класичну чуму свиней, сказ, трихінельоз, лептоспіроз, бруцельоз. Тому Держпродспоживслужбою постійно проводиться моніторинг найбільш розповсюджених заразних захворювань диких тварин для прогнозування епізоотичної ситуації. Захворювання на африканську чуму та трихінельоз залишаються  актуальною проблемою ветеринарної медицини багатьох країн світу, адже їх збудники циркулюють серед диких та  синантропних тварин, що спричиняє часте виникнення вогнищ цих захворювань. У зв'язку з невиконанням вимог  чинної Інструкції з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, Правил передзабійного  ветеринарного огляду і ветеринарно - санітарної експертизи м'яса  та м'ясопродуктів щодо обов'язкового післязабійного дослідження на трихінельоз впольованих туш диких кабанів на території України   реєструвались випадки захворювання людей на трихінельоз. Держродспоживслужба звертає увагу на  небезпеку та ризик споживання м'яса диких кабанів без проведення ветеринарно - санітарної експертизи туші, дотримання вимог термічної обробки при приготуванні страв з м'яса та настійно рекомендує  не купувати м'ясної продукції  на стихійних ринках, не згодовувати домашнім тваринам харчові відходи без термічної обробки та запобігати їх контакту з дичиною. Ще раз наголошуємо, що м'ясо і інші продукти мисливського промислу повинні обов'язково проходити  ветеринарно - санітарну експертизу для забезпечення впевненості у тому, що вжита дичина не завдасть шкоди здоров'ю людини. 

 

У Миколаєві – холера

 

 

Vibrio cholerea виявлено в пробі від 7 серпня, але повідомлення про цей факт для населення з’явилося на сайті облдержадміністрації тільки сьогодні.

У зв’язку з виявленням збудника холери всі міські та обласні служби переведено у стан підвищеної готовності.

За інформацією ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України» при проведенні планового соціально-гігієнічного лабораторного моніторингу води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій, що мають міжнародне значення, а саме на вібріофлору в реперній точці у районі пішохідного Інгульського мосту (м. Миколаїв Центральний район) з проби від 07.08.2017р. виділено Vibrio cholerea O1 біовар Eltor серовар Ogawa. Культуру підтверджено Одеським протичумним інститутом ім. І. Мечникова.

За вказаним фактом в Миколаївській облдержадміністрації відбулась екстрена нарада комісії ТПНС. В ході наради відповідними структурами було поінформовано, що наразі не зафіксовано жлодного випадку захворювання серед населення. Разом з тим, керівництво ОДА, розуміючи усю серйозність ситуації, наполягло на невідкладному проведенні профілактичних заходів і інформуванню громадян.

Так, в ході наради, з метою попередження та запобігання можливому розповсюдженню випадків захворювання серед людей, було вирішено рекомендувати Миколаївській міській раді заборонити купання та вилов риби в акваторії річок Інгул, Південний Буг, Дніпро-Бузького лиману, вжити невідкладних заходів щодо ліквідації місць стихійної торгівлі продуктами харчування, особливо рибопродуктами.

Крім того, з метою посилення епідеміологічного моніторингу за наявністю вібріофлори у воді відкритих водойм ДУ «Миколаївский обласний лабораторний центр МОЗ України» з 11.08.2017 збільшив кількість реперних точок та кратність відбору проб.

Зазначимо, що Миколаївська обласна інфекційна лікарня повністю укомплектована необхідними медикаментами на випадок розповсюдження хвороби. Також опрацьована можливість розгортання польового шпиталю на випадок масового захворювання.

Всі обласні та міські служби переведено у стан підвищеної готовності. Ситуація знаходиться на контролі керівництва облдержадміністрації.

Шановні жителі Миколаївської області! В зв’язку з небезпекою захворювання на холеру просимо обмежити купання та споживання рибопродуктів, особливо придбаних в місцях стихійної торгівлі.

Облдержадміністрація звертається до представників ЗМІ з проханням сприяти інформуванню мешканців міста та області про небезпеку холерного вібріону та про необхідність обмежити купання та споживання рибопродуктів.

Довідка:

Холера — це гостре діарейне захворювання, внаслідок якого, за відсутності лікування, через декілька годин людина може померти. Збудник холери — холерний вібріон.

Джерелом збудника інфекції є людина — хворий або носій вібріонів.

Холера передається лише фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, при купанні і т. ін., а також через їжу і при побутових контактах.

Основним резервуаром є люди та водні ресурси, такі як солонкуваті води і гирла річок, де часто відбувається цвітіння водоростей.

Клінічна картина варіює від безсимптомного вібріононосійства до важкої течії із-за різкого обезводнення. Інкубаційний період — від декількох годин до 5 днів, частіше 1-3 дні. Хвороба зазвичай починається гостро.

Першою клінічно вираженою ознакою холери є пронос. Блювота зазвичай з’являється услід за проносом раптово, без попередньої нудоти. У більшості хворих пронос і блювота не супроводжуються болем в животі.

Прогноз при своєчасному і правильному лікуванні, як правило, сприятливий.

Надзвичайно важливе виявлення хворих на ранньому етапі, належне та своєчасне лікування та ізоляція їх в спеціалізований стаціонар з метою обмеження розповсюдження хвороби.

Найбільш ефективним заходом боротьби з холерою є профілактика та забезпечення готовності до проведення адекватних дій у випадку виявлення хворого.

Рекомендації ВООЗ для населення стосовно запобігання холери — три основні правила:

 

піддайте їжу термічній обробці;

 

прокип’ятіть воду;

 

мийте руки.

 

 

ПРО  СКАРГИ  ГРОМАДЯН У СФЕРІ ОБІГУ  ХАРЧОВИХ  ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ  СПОЖИВАЧІВ

На адресу управління Держпродспоживслужби в Братському районі періодично надходять звернення громадян щодо неякісних або сумнівної якості продуктів харчування куплених в мережі роздрібної торгівлі харчових продуктів. Практично кожна скарга містить в собі прохання перевірити той чи інший магазин на предмет дотримання відповідних умов реалізації харчових продуктів.

На сьогоднішній день всі перевірки суб’єктів господарювання (операторів ринку харчових продуктів) врегульовано Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Законом визначено проведення органами державного нагляду планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання. Однією з підстав у проведенні позапланових перевірок є звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності). Позапланові перевірки суб’єктів господарювання з питань віднесених до сфери безпечності та окремих показників якості харчових продуктів здійснюються виключно за погодженнями Міністерства аграрної політики та продовольства України  відповідно до Закону.

В більшості випадків у зверненнях, які надходять на адресу  управління,  відсутня необхідна інформація про суб’єктів господарювання, а саме – їх назва та адреси  місця здійснення ними діяльності де заявник придбав неякісний товар, або встановив інші порушення допущені суб’єктом господарювання тощо. Таким чином, відсутність вичерпної інформації у зверненнях, позбавляє таке звернення обґрунтованості, що в свою чергу не надає можливості отримати погодження на перевірку відповідного суб’єкта господарювання. Також, як показала практика, в більшості випадків Міністерство відмовляє у погодженні на проведення позапланових перевірок на підставі відсутності документів чи їх копій, що підтверджують викладені у зверненні факти вчинення порушень та спричинення шкоди правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави.

Отже з огляду на вищезазначене та з метою підняття результативності розгляду заяв, Вам шановні громадяни, в своїх зверненнях  необхідно обов’язково зазначати  назви суб’єктів господарювання та адреси їх місця здійснення господарської діяльності. Крім того до звернення додавати документи чи їх копії, що підтверджують факти вчинення порушень або заподіяння шкоди.

Позапланові перевірки суб’єктів господарювання з питань, віднесених до сфери захисту споживачів здійснюються виключно за погодженнями Державної регуляторної служби відповідно до Закону України «Про тимчасові особливості заходів державного нагляду(контролю) у сфері господарської діяльності».   Для погодження орган державного нагляду надає Державній регуляторній службі копію відповідного звернення фізичної особи та обґрунтування необхідності проведення перевірки (документи, що підтверджують факт здійснення правочину  з суб’єктом господарювання, який спричинив шкоду правам заявника).

 

 

Управління Держпродспоживслужби в Братському районі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щодо випадків ботулізму

 

За оперативною інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві зареєстровано 3 випадки  захворювання на ботулізм у мешканців м. Києва, у тому числі один летальний та пов’язані з вживанням в'яленої риби, придбаної у торгівельній мережі міста.

Водночас 30.05.2017 отримано оперативну інформацію від Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області щодо реєстрації ще одного лабораторно підтвердженого випадку ботулізму в жінки 1986 року народження, який також ймовірно пов’язаний із вживанням риби даного виробника. Отруєння відбулось від придбаного в супермаркеті «Фреш» у м. Херсон в'яленого карася.

За результатами епідеміологічного розслідування випадків захворювання на ботулізм серед киян спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві встановлено, що виробником рибної продукції, яка реалізовувалась гіпермаркетом «Караван» та супермаркетом «Мегамаркет» є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області.

Необхідно терміново повідомити  операторів ринку, які здійснюють обіг харчових продуктів (супермаркети, оптові бази, агропродовольчі ринки тощо) про випадки захворювання на ботулізм у м. Київ та м. Херсон, пов’язаних з вживанням у їжу риби, з метою попередження випадків ботулізму. У випадку виявлення рибної продукції, виробником якої є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області зняти її з виробництва та помістити на відповідальне зберігання, повідомити територіальне управління Держпродспоживслужби для проведення лабораторних досліджень.  У Полтавській, Сумській та Запорізькій областях зареєстровано випадки ботулізму, ймовірно пов'язаних із вживанням рибної продукції. Упродовж останнього тижня в країні продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення країни, пов’язані з вживанням рибної продукції", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, у с. Микільське Полтавської області на ботулізм захворіла жінка. Випадок пов'язують із вживанням продукції виробництва ФОП Сидоренко І.З., що здійснює свою діяльність у Черкасах. Під час санітарно-епідеміологічного розслідування фахівці служби встановили, що на підприємстві відсутні будь-які відомості щодо виробництва в’яленої риби. Відповідно до письмового пояснення підприємця, документи на продукцію, які було представлено в торгівельній мережі Полтавщини (якісне посвідчення та декларація виробника), ним не видавались, підпис та печатка підроблені. Під час обстеження підприємства виявлено низку грубих порушень (відсутність експлуатаційного дозволу, незадовільний санітарно-технічний та санітарно-гігієнічний стан виробництва, недотримання поточності технологічних процесів, відсутність відомчого лабораторного контролю тощо). Матеріали передано до прокуратури Черкаської області.

Ще один випадок захворювання на ботулізм стався в смт Недригайлів Сумської області. Встановлено, що захворювання ймовірно пов’язано із вживанням риби в’яленої домашнього виготовлення, яку було придбано в Київській області.

Читайте також: Прокуратура порушила справу через спалах ботулізму в Україні

Захворювання на ботулізм у мешканки м. Дніпрорудне Василівського району Запорізької області також, імовірно, пов’язане із вживанням копченої риби невідомого походження, придбаної, за словами родичів постраждалої, у КП «Дніпрорудненський міський ринок».

Спеціалістами Держпродспоживслужби Запорізької області розпочато розслідування щодо цього випадку. Директору ринку надіслано пропозицію з вимогою до закінчення епідеміологічного розслідування тимчасово призупинити реалізацію риби холодного копчення суб’єктам господарювання, які здійснюють продаж риби, організувати проведення ветеринарно-санітарного обстеження місць продажу рибної продукції.

 

Як повідомляв Укрінформ, раніше було зареєстровано чотири випадки захворювання на ботулізм, один з яких летальний, у мешканців Києва, які вживали у їжу в'ялену рибу промислового виробництва, придбану в торгівельній мережі міста. Крім того, випадок ботулізму зафіксовано на Херсонщині. Розслідування з цього приводу проводить прокуратура Кіровоградської області.

 

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби


Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби шкірна бугорчатка, вузликова екзантема, рос./«нодулярный дерматит крупного рогатого скота, кожная бугорчатка, узелковая экзантема, заразный узелковый дерматит,   бугорчатка кожи кр. рог. скота, узелковая сыпь кр. рог. скота»/) — вірусна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується пропасницею, набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, утворенням типових, схильних до некротичного розпаду вузликів (горбочків) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів, ураженням очей та генералізованим лімфаденітом. Хворіє велика рогата худоба вівці, кози та жуйні дикі тварини.

Останнім часом хвороба набуває поширення в європейських країнах. Характеризується значними економічними збитками, зумовленими відсутністю лікування, запровадженням спеціального режиму для господарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення, а також торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.  Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби.

Специфічні методи лікування не розроблені. Захворювання на нодулярних дерматит ВРХ, яке раніше було характерне для країн Африки, набуло широкого поширення в Європі. При цьому враховуючи значне поголів’я ВРХ в Україні, відсутність вакцинації, а також зважаючи на джерела збудника хвороби, шляхи його розповсюдження та поширеність у світі, існує ризик занесення вірусу нодулярного дерматиту на територію України.

Для уникнення поширення в Україні зазначеного вірусу запроваджено заборону ввозу до нашої держави худоби та продукції з неї з неблагополучних країн, де зафіксовані випадки захворювання.

 

 

Грип птиці

 

 

Грип птиці (лат. Grippusavium), який також називають класичною чумою птиці, представляє собою гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної і дихальної систем та високою смертністю. Грип птиці зустрічається у багатьох країнах практично по всьому світі і протікає зазвичай у вигляді епізоотій та ензоотій, охоплюючи велику частину поголів’я у господарстві та на доволі великій території навколо.

 

Нюанси інфікування

За природного інфікування вірус грипу можна виділити від усієї домашньої та деяких видів дикої птиці, які є резервуаром збудника в природі. 

Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки клоаки та кон’юнктиви. Надалі, під час захворювання, витікання з клоаки та носові секрети містять високовірулентний вірус та інфікують предмети навколишнього середовища. Існує також аліментарний шлях передачі збудника. Таким чином, джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку. Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом не менше двох місяців. При цьому в її організмі вірус зберігається в присутності антитіл, утворюючи латентну інфекцію. Під впливом сприятливих умов вірус може легко активізуватися і тривалий час виділятися у зовнішнє середовище. Через це спалахи грипу доволі часто спостерігаються після дії на птахопоголів’я стресових умов: переохолодження, отруєння, голодування тощо.

 

Одним із факторів розповсюдження хвороби може бути перевезення хворої або підозрілої птиці, особливо іще до появи перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці. Певну роль у поширенні грипу здатні відігравати і дикі птахи, переносячи збудника на великі відстані. Через це необхідно уникати будь-якого контакту дикої і домашньої птиці в господарствах.

 

Важлива правильна діагностика

Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг. Смертність від хвороби, залежно від вірулентності штамів та умов утримання сприятливого поголів’я, може сягати 5–90 %. Так, інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100 % птиці гине. Якщо хвороба перебігає надгостро, діагностувати всі перераховані симптоми не вдається. Саме цей надгострий перебіг і називають класичною чумою птиці.

Діагноз встановлюють на основі клінічних та епізоотологічних даних, а також результатах патологоанатомічного розтину і виділення та ідентифікації вірусу серологічними методами.

За клінічними ознаками грип птиці дуже подібний до хвороби Ньюкасла та пастерельозу курей. Виключити ці хвороби можна тільки після проведення серологічних реакцій.

Лікування відсутнє, треба вакцинувати

Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено. Важливу роль у профілактиці захворювання відіграють гарні умови утримання для птахопоголів’я, оскільки додатковий стрес пригнічує опірність організму до збудника.

 

 

   

Чума у розпалі: в Україні  більше 120 зареєстровано більше спалахів АЧС.

 

 

Африканська чума свиней ніяк не залишить Україну - днями хвороба повернулася на Сумщину, Полтавщину, зареєстровано нові випадки в Одеській та Миколаївській областях. Втім, в сусідній Польщі навіть хочуть залучити армію для зменшення поголів'я кабанів. В Миколаївській області на сьогодні неблагополучні пункти зареєстровано в Вітовському та Березанському районах.

                Ще кілька років тому Африканська чума свиней обходила Україну по її північно-східному кордоні. Нині ж експерти говорять про те, що ця хвороба ― реалії сьогодення, із якими потрібно вчитися співіснувати наступні десятки років. До кінця 2014 р. Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України вдавалося ефективно протистояти занесенню збудника АЧС на територію країни. Але наприкінці 2014 та у 2015 рр. епізоотична ситуація суттєво погіршилася: масштаби загрози та ризики неконтрольованого поширення захворювання значно зросли.

Розповсюдження хвороби по території держави проходить за гіршим сценарієм. «Можна було сподіватися, що АЧС просуватиметься лише із півночі на південь, але минулого року у нас постраждало велике промислове підприємство (ВАТ «Агрокомбінат „Калита“»), яке мало добре налагоджену співпрацю із різними регіонами. Це й могло стати ключовим фактором поширення, так званим векторним шляхом. Тому відстежуємо зараз два напрямки просування хвороби: перший ― по Одеській трасі, де зачепило Кіровоградську, Миколаївську й Одеську області; другий ― Лівобережжя Дніпра (Черкащина, Сумщина, Полтавщина)».

                Розповсюдження хвороби по решті території ― лише питання часу. Однак  не слід  панікувати із цього приводу. АЧС ― серйозний виклик галузі свинарства. Але з ним можна боротися відповідними заходами біологічної безпеки на господарствах. Останнім часом випадків АЧС у дикій природі поменшало. Здебільшого хвороба припадає на присадибні господарства і невеликі ферми, де спалахи захворювання надзвичайно важко попереджувати, відстежувати і вживати адекватних заходів для їх локалізації. Зокрема, повідомляє Мінагрополітики, у рамках Проекту технічної допомоги уряд США підтримав модернізацію державних лабораторій ветеринарної медицини в Дніпровській, Львівській та Луганській областях, а фахівці лабораторій пройшли навчання по сучасних методах діагностики та міжнародних практик з біобезпеки і біологічного захисту. Також були проведені тренінги для співробітників лабораторій ветеринарної медицини, спрямовані на діагностику таких захворювань, як африканська чума свиней та лептоспіроз (два найбільш розповсюджених захворювання в Україні та регіоні).

 

Управління Держпродспоживслужби в Братському районі.

 

 

Где подстерегает опасность

 

Гордость любой хозяйки – разнообразные домашние заготовки. В семьях заядлых дачников в погребах такое разнообразие, что диву даешься. Посмотрите на фото, чего здесь только нет! Грибочки консервированные, и огурчики изумрудные, и варений-компотов не счесть! А уж от овощных салатов и домашних соусов глаз не отвести. В холодную зиму такое внушительное подспорье к столу не помешает. В случае если приготовлено правильно. А вот если нарушили правила заготовок, где-то не домыли, не кипятили, риск возникновения болезни становится вероятным.

Возбудитель ботулизма обожает хозяек неаккуратных. И с удовольствием поселяется в результатах их труда – красивых закатанных баночках. Откуда берется ботулизм в домашних консервах? Да отовсюду:

1.       из земли;

2.       из песка;

3.       из пыли;

4.       из речного ила, если хотите.

Бактерия ботулизма многолика – может существовать в различных формах. Имя у нее красивое, мелодичное — Clostridium botulinum.  А вот качества коварные. О них и расскажем.

Точный адрес — везде

 

Палочка ботулизма распространена в природе очень широко. Проживает она и в почве, и в песке, и на дне озер и рек. В обычном своем состоянии палочка ботулизма «дремлет», т. е. активно токсин не продуцирует. Такое выжидательное состояние может модифицировать возбудитель ботулизма из вегетативной формы в споровую. Для того чтобы выжить в неподходящих условиях, бактерия образует споры, которые отличаются богатырской выносливостью.

Если рассматривать, в каких продуктах ботулизм приживается лучше всего, можно составить следующий перечень.

1 место – консервированные грибы, мясные продукты и овощи. Опасной становится и рыба, если ее хранить, закатанной в банках. Так как развивается ботулизм в безвоздушных условиях, то приготовленный таким образом продукт по-настоящему опасен. О рыбе хочется сказать подробнее. В народе считается, что болезнетворные микроорганизмы поселяются только в речной рыбе, для морских представителей он безопасен. Мнение ошибочное. Дело в том, что морская рыба может поедать погибшие особи себе подобных, а в тканях мертвых рыб образуется комфортная среда для выработки ботулотоксина. Опасным становится и богатый улов, который неправильно хранили и транспортировали. Возможно, он продолжительно лежал на земле, или в антисанитарных условиях хранилища.
2 место занимают изделия домашнего копчения или соления. Если вы коптите, вялите мясо или сало крупными кусками, невозможно дать гарантию, что глубокие части тканей подверглись воздействию соли и воздуха так же, как и наружные. Поэтому расположиться в толще продукта болезнь может, не сомневайтесь. Ведь встречались вам мясные продукты, которые на разрезе выглядят более яркими в середине, чем по краям? Там он и развивается, опасный возбудитель.

На рынке вкуснее?

На рынке – опаснее! Не все люди любят дачу. И работу на земле тоже. Мол, зарабатываем достаточно, что ж, для себя баночку домашних грибов не купим? Купите, конечно, и грибов, и огурцов, и помидорчиков. Рыночные бабушки вам с удовольствием свою продукцию продадут, да какими словами покупку сопроводят! Продукт качественный, с листочком смородиновым – дубовым, он и вам по вкусу придется, и гостей порадует! Не поддавайтесь.

И никогда не приобретайте продукты домашней консервации с рук.

 

Если консервы готовили с целью продажи, очень возможно, что стремились к количеству, а не к качеству. В каких условиях грибы – огурцы хранили, как обрабатывали, неизвестно. Определить на глазок ботулизм не получится, да и вкус изделия он не портит. Выглядит любой зараженный продукт так же, как и доброкачественный.

Тяга к родному гнезду

Бактерии ботулизма — и палочки, и споры, любят компанию. Не желает возбудитель проживать один, почти всегда он «гнездится». Бывает, что 5 человек ели одну и ту же вяленую рыбу. Или пробовали огурчики из банки. Один человек заболел ботулизмом, остальные – нет. Значит, именно ему достался кусок рыбы, где гнездился ботулизм. Он съел зараженный кусок, в то время как остальные куски оказались безопасными. Соотношение чисто условное – последствия могли быть и другими. Заболеть могли все пятеро. Все зависит от интенсивности обсеменения продуктов, а определить опасность по внешним признакам невозможно.

Причины болезни

Как развивается ботулизм, мы разобрали. Теперь подытожим основные причины, которые приводят к болезни. Это:

·      Употребление в пищу зараженных продуктов.

·      Нарушения правил консервации.

·      Несоблюдение правил хранения и транспортировки продуктов.

·      Нарушение технологии приготовления мясных и рыбных продуктов в домашних условиях.

Причины простые и понятные. На их исключении и основывается профилактика ботулизма.

Симптомы, течение и последствия

Инкубационный период ботулизма длиться от нескольких часов до недели. Чем он короче, тем более тяжелыми будут последствия болезни. Если недуг проявляется быстро, симптомы нарастают стремительно – вероятен летальный исход. Причины такого прогноза кроются в большом количестве ботулотоксина, попавшего в организм. Заболевший человек выглядит вялым, слабым.

 

Он может жаловаться на боли в животе, расстройство зрения. Лицо пациента постепенно становиться похожим на маску – сглаживаются носогубные складки, зрачки плохо реагируют на свет. Причины внешних изменений – воздействие ботулотоксина на черепно-мозговые нервы. Двоение в глазах может сопровождаться опущением век, косоглазием или резкой близорукостью. Голос пациента становится сиплым, глухим, он не способен самостоятельно держать голову прямо.  Далее нарушается глотательная и дыхательная функция. Если какие — то причины не позволили своевременно доставить пациента в стационар – он погибнет от остановки дыхания.

Важно! Не переоценивайте свои способности! Если после употребления продуктов из группы риска у кого-то развиваются похожие симптомы, немедленно вызывайте скорую!

Единственное, что вы можете сделать самостоятельно – промыть пациенту желудок с помощью щелочного раствора (воды с добавлением соды). Если банка с домашними консервами сохранилась, не выбрасывайте ее. Врачи возьмут остатки пищи на анализ для определения типа возбудителя.

Как уберечься от смертельной опасности

Мы упоминали, что лучшая профилактика – это устранение причин, способных привести к заражению. Значит:

·      Вы никогда не будете употреблять в пищу консервацию неизвестного происхождения.

·      Вы не станете приобретать на рынках консервированные и маринованные продукты.

·      Вы будете обрабатывать собранные грибы, огурцы и т. д. в день сбора и заготавливать их безопасными способами.

·      Вы будете правильно готовить и хранить свои домашние заготовки.

Профилактика несложная, только забывать о ней не следует. Чревато смертельной опасностью. Берегите себя!

 

 

 

  План здійснення територіальними органами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на ІІІ квартал 2016 року
Формат: XLS | Добавлен: 08/07/2016 15:13:23
77Kb Скачать скачать

 

Держветфітослужба України наголошує: дотримання базових правил дозволить уберегти ваших тварин від АЧС

10 лютого 2016 року в особистому підсобному господарстві громадянина, який проживає в с. Рокита Великобагачанського району Полтавської області, зареєстровано загибель однієї із двох голів свиней. 11 лютого п. р. на Полтавщині у селі Великі Кринки Глобинського району встановлено масову загибель свиней.

За результами дослідження відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) встановлено діагноз на африканську чуму свиней (АЧС).

При проведенні епізоотичного розслідування у першому випадку визначено, що найбільш вірогідною причиною захворювання є згодовування тваринам залишків харчових продуктів (із свинини) без термічної обробки. Як пояснив власник свиней, харчові продукти він придбав у невідомих людей, які здійснювали торгівлю в с. Рокита.

Розслідування у другому випадку викрило кричущий факт ігнорування фермером ветеринарного законодавства стосовно комплектації поголів’я, забезпечення закритого режиму підприємства тощо.

Держветфітослужба України вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні, здоров’я та благополуччя тварин, повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. 

У зв’язку з цим Дежветфітослужба України нагадує про необхідність безумовного дотримання наступних правил:

- утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

- забезпечувати закритий режим роботи господарства;

- у випадку прояву будь-яких ознак захворювання у тварин - невідкладно звертатися до лікаря ветеринарної медицини;

- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

- утриматися від утримання свиней у приватному господарстві, якщо ви мисливець, або з якихось причин маєте постійний контакт із дикою фауною;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки.

Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.

 

 

 

 

Щодо випадку африканської чуми свиней в Житомирській області

 

Відповідно до інформації Головного управління ветеринарної медицини в Житомирській області 06.02.2016 на території мисливського клубу ТОВ «КСК» в 58 кварталі Поташнянського лісництва Радомишльського лісгоспу Житомирської області було виявлено 7 трупів диких кабанів.

При дослідженні відібраних від 4 трупів кабанів проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 06.02.2016 встановлено діагноз - АЧС (експертний висновок № 000672 п.м./16).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 07.02.2016 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Радомишльській райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку, зону захисту та нагляду.

У зону захисту (радіус 3 км) увійшло с. Став-Слобода, в якому відсутнє поголів’я свиней.

В осередку виявлення захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС. Створено групи з єгерських служб для депопуляції диких кабанів, бродячих собак та котів в загрозливій зоні.

Проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо небезпеки захворювання та заходів із недопущення занесення збудника АЧС у приватні господарства громадян.

 

 

Задля недопущення занесення збудника африканської чуми свиней до особистого підсобного господарства потрібно дотримуватимуся простих, але важливих правил

 

В особистих підсобних господарствах  приміщення де утримуються свині повинно бути закритим, надійно ізольованим, без доступу сторонніх осіб. 

Заходити в приміщення де утримуються свині в змінному одягу та взутті.

У приміщеннях де утримуються тварини, потрібно обов’язково проводити  регулярне прибирання, дезінфекцію,  дезінсекцію, а також знищувати гризунів.

Не використовувати харчові відходи для годівлі свиней без обов’язкової термічної обробки (кип’ятіння понад 30 хвилин).

Не використовувати для пиття тварин воду з річок, що течуть через лісові масиви, де можуть жити дикі кабани.

В жодному разі не купувати м’ясні продукти на стихійних ринках. 

В жодному разі не купувати тварин у не встановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів.

Забій  тварини проводити тільки після клінічного огляду лікарем ветеринарної медицини.

Для свиноферм забезпечити закритий режим роботи.

 

 

 Щодо захворювання на африканську чуму свиней в Одеській області

 

Відповідно до інформації Головного управління ветеринарної медицини в Одеській області 18.11.2015 року у домогосподарстві громадянина N, що проживає в с.м.т. Миколаївка Миколаївського району  зафіксована загибель трьох поросят віком до 4 місяців. 

Для з’ясування обставин на місце виїхала група оперативного реагування лікарів ветеринарної медицини Миколаївської районної державної лабораторії ветеринарної медицини. З метою підтвердження чи спростування діагнозу на африканську чуму свиней (далі – АЧС) лікарями відібрано необхідний патологічний матеріал та направлено до Одеського філіалу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи та відповідно до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи (м. Київ). 

Згідно з експертним висновком Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи від 19.11.2015 року  № 006640 п.м./15 встановлено  діагноз -  африканська чума свиней.

Наразі проводяться невідкладні заходи щодо локалізації та  ліквідації осередку інфекції.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС на місце виникнення захворювання виїхали фахівці Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. 

На сьогодні це 35 випадок захворювання з початку року, 20 з яких внаслідок проведення відповідних ветеринарно-санітарних та організаційно-господарських заходів – оздоровлено.

Ситуація знаходиться під постійним контролем Держветфітослужби України.

 

 

2 листопада 2015 року голова райдержадміністрації Олена Кузьміна провела засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Братській райдержадміністрації, під час якої розглянуті питання по недопущенню заносу збудника африканської чуми свиней на територію Братського району.

На засіданні комісії були присутні заступник голови райдержадміністрації Андрій Бунько, начальник управління ветеринарної медицини в Братському району Микола Кузьменко, начальник Братського РВ ДСНС ГУ в Миколаївській області Сергій Турчевський, начальник сектору дільничих інспекторів міліції РВ УМВС в Братському районі Миколаївської області Іван Фабриков, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Володимир Добровольський, сільські голови, директори сільгоспформувань.

Микола Кузьменко зазначив, що за повідомленням державної ветеринарної і фітосанітарної служби в Європі та Україні склалась невтішна ситуація з розповсюдження африканської чуми свиней: маємо 784 випадки захворювання. В Україні -  42 випадки, з них серед диких – 17 випадків.

Африканська чума свиней – високозаразна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, посинінням шкіри, крововиливаннями на внутрішніх органах. Африканська чума свиней – найнебезпечніша хвороба свиней, від якої не існує ліків і вакцин. Зараження нею свиней означає знищення всього поголів'я в епіцентрі інфекції що, відповідно, призводить до непомірних збитків, як для сільгосппідприємств, так і загалом для економіки району та країни.

Вірус Африканської чуми є безпечним для людини, але саме людина бере участь в розповсюдженні захворювання через перевезення продуктів харчування з неблагополучного регіону, а також годівлю свиней зараженими продуктами. У той же час зафіксовані випадки загибелі диких кабанів, які є природними переносниками вірусу АЧС.

До цього часу не розроблено захисту від африканської чуми свиней.  Єдиний дієвий захід захисту від АЧС це закритий режим роботи свиногосподарства або абсолютна відсутність свинопоголів’я, як об’єкта враження.

За результатами засідання комісії надані відповідні доручення, основні з яких:

- заборонити реалізацію живих свиней, м’яса свинини, продукції з нього на ринках смт. Братське: КП «Братський ринок» та ТЗКП «Надія» без відповідних ветеринарних документів;

- сприяти підприємцям району та керівникам господарств  в створенні та забезпеченні функціонування бойні на території району;

- керівників господарств, які не забезпечили утримання поголів’я свиней в «закритому режимі» заслуховувати на позачергових засіданнях ДНПК. В разі неможливості забезпечити роботу відповідно ветеринарно-санітарних вимог  – розглядати питання щодо ліквідації господарств. 

 

 

На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Братській райдержадміністрації, яке відбулося 21 вересня 2015 року начальник управління ветеринарної медицини Кузьменко М.Г. коротко характеризував ситуацію в Європі та Україні з розповсюдженням африканської чуми свиней, а вона зовсім не втішна: маємо 784 випадки захворювання в Російській Федерації, 123 випадки в Литві, 251 випадок в Естонії, 78 випадків в Польщі. В Україні – 39 випадків, з них серед диких – 17 випадків. Оздоровлено з початку року 12 пунктів.

Ветеринарною службою району проведено перевірки суб’єктів господарювання, які займаються утриманням свиней. Перевірки не носили каральної мети, в разі виявлення недоліків надавався час для їх усунення, велась і ведеться широка роз’яснювальна робота. Начальник управління наголосив що в першу чергу бізнес знаходиться в руках зацікавлених осіб лише від них залежить, чи він збережеться. Необхідно дотримуватись нескладних правил: найперше це заборона проходу, проїзду через територію ферм сторонніх осіб, закрите утримання свиней, прохід на територію ферми обслуговуючого персоналу лише через обладнаний санпропускник, зміна одягу та взуття після кожного відвідування ферми. Персонал ферми не повинен утримувати свиней в власному домогосподарстві.

В північних областях країни, де хвороба знайшла найбільше розповсюдження чи не найбільшу роль в епізоотичному ланцюзі відіграє популяція дикого кабана, який являється головним розповсюджувачем африканської чуми. Мігруючи на великі відстані, кабани годуються на полях з зерновими культурами і через інфіковане на площі зерно збудник може потрапити в свиногосподарство чи до населеного пункту. Ареал розповсюдження захворювання насторожує, тримає ветеринарну службу в тонусі, дуже сподіваємось на довіру та співпрацю з населенням. Робота служби буде оцінена за ступенем розповсюдження, а краще за недопущенням захворювання.    

 

Телефони «гарячої лінії» на випадок підозри захворювання свиней:

                                            9-11-61;  9 - 13- 80.

 

 

 

 Увага! Сказ повертається

 

 

 Сказ - гостре  вірусне захворювання  теплокровних тварин та людини, що характеризується важкими ураженнями центральної нервової системи. Передається сказ через покуси та обслинення скаженими тваринами - хижаками: лисицями, єнотовидними собаками, вовками, собаками, кішками, кажанами.   

   Cьогодні сказ серед тварин займає особливе місце через  надзвичайно велику небезпеку сказу для людини  з – за  відсутності засобів лікування. Згідно з даними ВОЗ складна епізоотична епідеміологічна ситуація сказу спостерігається більше ніж у 110 країн світу. Щорічно від нього гине понад 30 тис. людей і 1 млн тварин.

  Основним джерелом розповсюдження сказу являються миші та лисиці. І взагалі передача інфекції сказу йде через мишоподібних гризунів від однієї дикої тварини до іншої, які споживають м’ясо і потім ланцюгом - до домашніх тварин, людей. Враховуючи це службою державної ветеринарної медицини в районі проводяться планові щеплення весною та восени собак та котів в господарствах всіх форм власності. З початку року ветеринарною службою району щеплено проти сказу собак – 2500 гол., та 911 котів.  

 Не дивлячись на проведену роботу сказ в дикій природі циркулює, про що підтверджує останній випадок в с. Обухівці. Лисиця, що забігла до села, нанесла покуси телиці, що була на привязі, через деякий час в останньої розвинулись клінічні ознаки сказу. В зв’язку з підозрою на сказ проведено евтаназію тварини, відібрано матеріал і направлено до Миколаївської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, для підтвердження діагнозу.

  На території сільської ради проводяться заходи по ліквідації вогнища даної інфекції.

 Слід нагадати всім жителям району що на підозру щодо сказу тварин Вас мають налаштувати наступні клінічні ознаки: хвороба проявляється мінімум як через 7 днів після покусання (обслинення чи подряпання), оскільки збудник з місця проникнення рухається по нервових волокнах до головного мозку. За 8 – 10 днів до прояви клінічних ознак тварина вже є хворою. За цей час при кваліфікованому втручанні можливо запобігти захворюванню заражених сказом людей чи тварин. Найбільш характерними  клінічними ознаками хворої тварини є зміна поведінки: вона стає лагідною та обережною (тиха форма сказу) або агресивною та сміливою (буйна форма сказу). У тварин спостерігається проблеми з ковтанням, постійна слюнотеча. Відмічаються паралічі, відвисання нижньої щелепи, загибель тварин настає через 2-5 днів.

  Непоодинокі випадки сказу були у нашому районі, коли що  коти, харчуючись мишоподібними гризунами в полях, поверталися уже зараженими вірусом сказу до своїх господарів. Переконливе прохання до власників собак та котів: будьте обережні! Пояснюйте своїм дітям, щоб не гралися з бездомними та домашніми не щепленими проти сказу котами та собаками. Щеплюйте своїх улюбленців, згідно термінів вакцинації, коли до вас звертаються ветеринарні фахівці.

 

Телефони гарячої лінії:   9 – 13 – 80;   9 – 11  61

 

 

 

Відомості про заплановані планові заходи державного нагляду (контролю) управлінням ветеринарної медицини в Братському районі на 2016 рік